Tehrân     Kiyef      Dâlâs     Moskow     Sufiye     Âstâne     Berlin     Došanbe     Âdelâyd     Halifaks       Tâ Nowruz

۱۳۸۹ خرداد ۱۶, یکشنبه

کتاب قانون Book of Law

کارگردان اين اثر مازيار ميري و فيلم نامه نويس آن محمد رحمانيان است، البته که رحمانيان فيلم نامه را براساس طرحي از ميري نوشته است.اگر دلتان مي خواهد بدانيد بازيگرانش چه کساني هستند و از آن جا که اولين سوال بيشتر مردم بعد از شنيدن نام فيلم درباره بازيگران است بايد بگوييم پرويز پرستويي، دارين حمسه، داوود فتحعلي بيگي، مهرداد ضيايي، فريبا جديکار، نگار جواهريان، نيره فراهاني، روشنک عجميان و احمد محبي سنگري در اين اثر بازي مي کنند.تهيه کننده اثر محمدعلي اکبري و فيلم محصول سال ۱۳۸۷ است.

خلاصه داستان

رحمان فردي مومن و معتقد و بزرگ شده در خانواده اي مذهبي است. او در يک سفر کاري به لبنان به دختري لبناني و مسيحي (ژوليت) دل مي بازد.اين دل باختگي البته يک روي ديگر هم دارد و دختر مسيحي نيز عاشق رحمان مي شود که شيريني اين شيدايي، وصال را در پي دارد.رحمان همراه ژوليت به وطن باز مي گردد و در پي بازگشت رفتارهاي خانواده رحمان با ژوليت، عروس تازه مسلمان را به واکنش وا مي دارد، رفتارهايي که ژوليت آن ها را با متد و معيار ديني که به آن مشرف شده است مغاير مي بيند.ژوليت تازه مسلمان که نام آمنه را براي خود برگزيده است، در برابر همه رفتارها و بي اعتنايي هاي رحمان، تحمل پيشه مي کند.اما روزي فرا مي رسد که ديگر تاب نمي آورد و راهي سرزميني مي شود که در آن بزرگ شده است.رحمان به دنبال آمنه مي رود تا او را باز گرداند...

کارگردان را بشناسيد

«کتاب قانون»، موفق ترين فيلم مازيار ميري در گيشه است.

البته جالب است بدانيد هر کدام از فيلم هاي جناب ميري به طريقي در زمان اکران حواشي و جنجال هاي مختص خود را داشته و به تعبيري تا مدتي ذهن اهالي سينما را مشغول کرده است.«قطعه ناتمام» فيلمي با موضوع جست وجو در زمينه آوازهاي محلي بود که مشکل پخش صداي زن داشت.به آهستگي شايد بهترين فيلم و البته کم حاشيه ترين فيلم ميري بوده است.پاداش سکوت هم که معرف حضورتان هست، داستاني جنجالي با زمينه جنگ ايران و عراق است که با کلي دردسر به اکران رسيده است.«کتاب قانون» هم کم نگذاشته و مانند ديگر آثار اين کارگردان پيش و هنگام اکران با حواشي همراه بوده است.بينندگان تلويزيون بي شک هنوز گاوصندوق را به خاطر دارند، اين سريال پر مخاطب يکي از آثار تلويزيوني مازيار ميري است که باز هم در حد و نوع خود مسئوليت حواشي سازي را به خوبي انجام داد.اگر به خاطر داشته باشيد در ميانه راه گاوصندوق و روزنامه ها اعلام کردند اين سريال موجب شده است ميزان سرقت هاي حرفه اي از گاوصندوق افزايش يابد.

جزئيات جالب «کتاب قانون»

*يکي از مشکلات اساسي کتاب قانون مشکل پروانه نمايش آن بوده است.جالب است که عوامل، چند صحنه را براي حل اين مشکل دوباره فيلم برداري و بعضي از ديالوگ ها را حذف کرده اند و در پي اين تلاش ها عوامل انتظار داشته اند فيلم در عيد 1388 اکران شود، اما باز هم پروانه نمايش آن صادر نشد تا اين که بعد از يک سال و ۸ ماه بالاخره «کتاب قانون» به مرادش رسيد و بر پرده هاي سينما عرض اندام کرد.تهيه کننده اين اثر محسن علي اکبري در اين خصوص گفته است: نبايد فشارهاي زيادي که از سوي وزارت ارشاد روي کل کار بود را فراموش کنيم.فشار مميزي وجود داشت و به همين دليل هم کار توقيف شد، ما هم پذيرفتيم بعضي از ديالوگ ها را حذف کنيم و حتي فيلم برداري دوباره انجام داديم، ولي مميزي همچنان سرسختانه مخالف اکران فيلم بود.

*هر چند که فيلم به دليل مشکلات موجود به جشنواره فيلم فجر و فيلم شهر نرسيد، اما در چند جشنواره(هنگ کنگ و توکيو) خارجي شرکت داشته است.

*«کتاب قانون» ابتدا قرار بود در اوکراين و با بازيگر روسي ساخته شود، اما به دليل آب و هواي سرد اين کشور، گروه سازنده پشيمان شد و لبنان را هم به علت تنوع مذهبي، جذابيت هاي بصري و هم اين که به گفته علي اکبري هزينه فيلم سازي در اين کشور تا حدودي با ايران برابر است، انتخاب کردند.

*يکي از دلايل اصلي جذابيت اين فيلم، علاوه بر حواشي اکران و ممنوعيت هاي کلامي و تصويري است.حضور سياست مداران شناخته شده اي چون غلامعلي حداد عادل و علي مطهري در سينماها براي ديدن فيلم بوده است.آن ها بعد از تماشاي فيلم نظرهاي خود را اعلام کرده اند.حضور اين آدم هاي مشهور و به دنبال آن ارائه نظر به شهرت فيلم دامن زد و فيلم را معروف کرد.

* بازيگر نقش اول زن فيلم همان «دارين حمسه» يک بازيگر لبناني است و پس از مدت ها پاي يک بازيگر خارجي در فيلم هاي ايراني باز شد.جالب است بدانيد او فارسي بلد نبوده و براي حضور در «کتاب قانون» يک ماه فشرده دوره آموزش زبان فارسي را گذرانده است.او در خصوص بازي در کتاب قانون گفته است: سناريوي فيلم را که خواندم جذب آن شدم، چرا که موضوع ايرادهاي اديان و درگيري ميان اديان در جوامع مختلف را بررسي کرده است.من در اين فيلم در کنار هنرپيشه اي ايراني بازي مي کنم، پرويز پرستويي که براي ايرانيان بسيار مهم است و جايگاهي مانند عمرالشريف يا عادل امام (کمدين معروف مصري) را نزد ما اعراب دارد.او در جايي نيز گفته است: دست اندرکاران فيلم ابتدا قرار بود هنرپيشه اي فرانسوي را براي اين نقش انتخاب کنند ولي هنرپيشه اي که انتخاب شده بود در صحبت کردن به زبان فارسي مشکل داشت و به اين دليل آن ها به لبنان آمدند و دنبال چهره اي اروپايي مي گشتند که بتواند متن عربي قرآن را بخواند و به زبان فارسي هم اندکي صحبت کند.

*جالب است بدانيد هم زماني اکران فيلم «کتاب قانون» و مجموعه تلويزيوني گاو صندوق، موجب شد مازيار ميري براي کساني که شناخته نبود به چهره اي معروف بدل شود و مورد توجه قرار گيرد.

*بد نيست از جوايز «کتاب قانون» نيز مطلع شويد: «کتاب قانون» نامزد دريافت جايزه در رشته هاي زير از دوازدهمين دوره جشن خانه سينما بوده است:

۱-کانديداي تنديس نقش اول مرد براي پرويز پرستويي

۲-کانديداي تنديس نقش دوم زن براي نگار جواهريان

۳-کانديداي تنديس نقش اول زن براي دارين حمسه

۴-کانديداي تنديس نقش دوم زن براي فريده سپاه منصور

۵-کانديداي تنديس بهترين موسيقي متن براي کار محمدرضا عليقلي

۶-کانديداي تنديس نقش دوم مرد براي داوود فتحعلي بيگي

۷- کانديداي تنديس بهترين تدوين براي کار محمدرضا معيني

حرف و حديث ها درباره «کتاب قانون»

*غلامعلي حداد عادل: فيلم کتاب قانون، عيب هاي اساسي دارد، مهم ترين عيب اين فيلم سياه ديدن يک طرف و سفيد ديدن طرف ديگر است.البته سفيد ديدن ژوليت يا آمنه به خودي خود عيب نيست، اما فيلم در بيان کج انديشي ها و کج رفتاري هاي خودي ها دچار افراط غير قابل قبولي شده است. انصاف حکم مي کند که بگوييم اين فيلم محصول مشترک يک نيت خوب و يک اجراي بد است.در اين فيلم قصد تهيه کننده، آن بوده است که به اسلام خدمت کند، اما متاسفانه به مسلمانان و به خصوص به ايرانيان مسلمان جفا شده است.

*علي مطهري: فيلم سينمايي «کتاب قانون» از اين نظر که به ارزيابي رفتارهاي فردي و اجتماعي ما ايرانيان پرداخته و ميزان انطباق آن با اسلام را به تصوير کشيده، يک کار هنري ابداعي و ابتکاري است و جامعه ما بسيار نيازمند اين گونه تلاش هاست در واقع اين فيلم آيينه اي است که در مقابل بخشي از جامعه ايران قرار داده شده است تا خود را آن چنان که هست، ببينند و با مقايسه با آن چه بايد باشد، به رفع عيوب خود بپردازند و خود را به جامعه الگوي اسلامي نزديک کنند.

*سجاد صفارهرندي(فرزند وزير سابق فرهنگ و ارشاد اسلامي در يادداشتي به بهانه اين فيلم در وبلاگ شخصي اش): انقلاب اسلامي که به لطف ايستادگي و ايثارگري همين سنتي ها و عوام ديندار به ثمر رسيد، با نسيم معنوي خود در دهه اول، جامعه اي را محقق ساخت که به لحاظ مولفه ها و ملاک هاي ديني و اخلاقي چون مهر، اخوت مومنانه، ايثار، قناعت، توکل، تعاون و ... کمتر نظيري در تاريخ براي آن يافت مي شود و انسان هايي را در دامان خود پرورش داد که ره صد ساله عرفا را يک شبه پيمودند. کم رنگ شدن اين نشان ها و کمياب شدن اين چنين انسان هايي نتيجه اي جز تلاش مشترک روشن فکران و فن سالاران براي مدرن سازي ايران انقلابي و از سرگيري حرکت قطار نوسازي در مدار وابستگي و از خود بيگانگي ندارد.اگر دادگاهي براي رسيدگي به نقاط تيره و تاريک اخلاقي و فرهنگي جامعه امروز ما تشکيل شود، مدرن ها و مدرنيست ها متهم رديف اول آن هستند.

خبرگزاري برنا: ماجرا اقتضائات طنز و ... نيست،انفجار نفرت و سياه نمايي است.

نسخه رقيق شده اي از «بدون دخترم هرگز» است.

يکي از چيزهايي که اين نفرت پراکني را به خوبي نشان مي دهد نوع شخصيت پردازي آن در نقش حاج آقاست که از قرار معلوم در اداره رحمان مسئوليتي هم دارد.واقعا ورود او به ماجراهاي خانوادگي رحمان و همسرش و تلاش براي اختلاف افکني و دو به هم زني، واجد کدام توجيه داستاني و براساس دراماتيک است؟ هيچ! فقط نمايانگر کينه و نفرت عميقي است که سازنده و به احتمال زياد سناريست، نسبت به پاره مذهبي جامعه خود و نظام ديني مورد حمايت آنان دارد.

«کتاب قانون» زير ذره بين

*محمد رحمانيان در مقام فيلم نامه نويس به شيوه اي عمل کرده است که مي توان سينمايي «کتاب قانون» را به يک سريال بدل کرد، او در حالي که در ساخت سريال هاي تلويزيوني تبحر خاصي دارد و در اين چند سال با کارهاي موفق سريالي اش به درجه استادي رسيده، نتوانسته است چارچوب هاي سينمايي را رعايت کند، به همين دليل به جاي شخصيت پردازي هاي اصولي و سينمايي که بايد داراي خصوصيت هاي کوتاه و باورپذيري باشد، با غلو در رفتار و ايجاد تيپ هاي شارپ و مشخص، سعي کرده است قشرهاي مختلفي از جامعه را به تصوير بکشد.اين نوع عملکرد گاهي اوقات موجب شده است، نه تنها شخصيت ها باورپذير نباشند، بلکه دچار اغراقي ملموس و غير قابل انکار باشند.

*«کتاب قانون» گاهي اوقات دچار نوعي شعار زدگي مي شود که به طور حتم اگر در لابه لاي داستان و نوع شخصيت پردازي بيان مي شد، تا اين حد موجب دل زدگي و انزجار نمي شد، به عنوان مثال نصيحت هاي دختر تازه مسلمان به مسلمان هاي قديمي، درباره غيبت و از اين قبيل...

*در جامعه اي که در اين فيلم به تصوير کشيده شده است؛ نماز صبح را قضا مي کنند ولي با پاي چپ به دستشويي مي روند چون ثواب دارد.سفره پهن مي کنند تا دعا و زيارت و روضه بخوانند ولي در جوارش غيبت مي کنند.مدام ذکر مي گويند و نماز مستحبي مي خوانند اما از هيچ کوششي براي بر هم زدن زندگي که با ظواهرشان جور در نمي آيد کوتاهي نمي کنند و ... اين نشان ها همگي براي بيننده سينما تازگي دارد، به همين دليل موجب خنده و استقبال مي شود.

*«دل شکسته» را به خاطر داريد؟ اگر اين فيلم را ديده باشيد بي شک به خاطر خواهيد آورد که شروع جذاب و مغايرتش با پايان شعارگونه اش چه قدر زجرآور و غافل گير کننده بود.اين روند رياکارانه و متفاوت اين روزها در سينما باب شده است.«کتاب قانون» نيز از همين روند استفاده کرده است تا جايي که مضامين يک سوم فيلم با پايان بندي آن متفاوت است و هيچ ربطي به هم ندارد، به گونه اي که فيلم در نهايت صفا و صميميت به پايان مي رسد و به اصطلاح، زندگي شيرين مي شود.

*مازيار ميري پيش از اين در فيلم «پاداش سکوت» با پرويز پرستويي کار کرده است.بازي او و ديگر کاراکترهاي فيلم باعث شده است نوعي طنز زيرپوستي و جالب در فيلم جريان داشته باشد و از ميزان تلخي هاي فيلم کم کند.در غير اين صورت مي توان گفت «کتاب قانون» آيينه تمام نماي خودمان است، مسلماني مان، کار کردن مان، خريد و فروشمان و ... اين بعد گزنده فيلم اگر بتواند بيننده را به فکر فرو ببرد، رسالتش را در برابر سينما، بينندگان سينما و در مجموع ملت انجام داده است.


برگرفته از: http://www.khorasannews.com با اندکی‌ تغییر 

۱ نظر:

Меси)) گفت...

Kheyli filme jalebiye))

پر بیننده‌ترین جستار‌ها|Most popular|Самые популярные

دیدگاه‌های شما|Your comments|Ваши комментарии

کلید واژه‌ها | Key words | Ключевые слова

باشگاه BÂDPÂ БАДПА Клуб بادپا Club Персидский язык Darshâye zabâne pârsi Уроки персидского языка درس‌های زبان پارسی‌ Mollâ Nasreddin Мулла Насреддин ملا نصرالدین Persian language lessons Ebi ابی Dariush Dariush Eghbali Dâryuš Dâryuš Eqbâli Googoosh Gougoush Gugush Guguš Гугуш Дарьюш Дарьюш Эгбали Клуб любителей персидского языка Эби باشگاه دوستداران زبان پارسی‌ داریوش داریوش اقبالی فائقه آتشین گردشگری گوگوش Bozorgâne Irân zamin Omar Xayyâm Tourism Омар Хайям Туризм آموزش زبان پارسی‌ آیا می دانستید بزرگان ایران‌زمین عمر خیّام Persia Sattar Shahram Nazeri Šahrâm Nâzari Изучение персидского языка Шахрам Назери بزرگان ایران دیدنی ها دیدنی‌های ایران شاعران شهرام ناظری فردوسی نوروز هایده هنرمندان Artists Hayede Kourosh Yaghmaei Nowruz Nowruz stamps Persepolis Sadegh Nojouki Tambrhâye Nowruzi Артисты Курош Ягмаи Марки о Ноурузе Персеполис Садэг Новджуки Саттар Хаедэ ایرانیان تخت جمشید تمبرهای نوروزی جشن‌های ایرانی‌ خط پارسی دکتر مصدق ریشه یابی ستار صادق نوجوکی محمد رضا پهلوی محمد مصدق مشکلات فرهنگی ملکه ثریا ورزش بانوان کوروش یغمایی America so beautiful Atusa BBC Bahram Radan BÂSTÂN Bâšgâh Bâšgâhe dustdârâne farhange Irân zamin Ebrahim Hamedi Ehsan Khajeh Amiri Ehsân Xhâje Amiri English subtitles Ferdowsi Golshifte Farahani Hasan Shamaizadeh Iman Maleki Imân Maleki Iraj Jannati Ataei Jamshid Kuroš Mansour Tehrani Mansur Marjane Satrapi Marjân Sâtrâpi Mohammad Reza Pahlavi Mohsen Makhmalbaf Mortezâ Naser Cheshm Azar Omid Omid Soltâni Parandegâni ke dar xâb dideam Persian Songs Sa'di Sex and Philosophy Shadmehr Aghili Shah of Persia Shahram Shabpare Siavash Ghomayshi Sina Hejazi Sinâ Hejâzi Soraya Taxte Jamšid Whirlpool Women's sport Zartošt Âmrikâye zibâ Âpârât Šahrâm Šabpare Америка так красиво Ахурамазда Джамшид Женщины в спорте Иман Малеки Ирадж Джаннати Атаи Любовь Манес Мани Манихейство Мансур Маржан Сатрапи Мортеза Мохсен Махмальбаф Омид Омид Солтани Онлайн изучение персидского языка Персидские песни Персидский марш Саади Секс и философия Сина Хэджази Сияваш Гомейши Сорая Философия Ирана Философия в Иране Философия в Персии Хасан Шамаизадэ Шадмэхр Агили Шахрам Шабпарэ Эхсан Хаджэ Амири курсы персидского языка آتوسا آخرالزمان آرش کمانگیر آمریکای زیبا آپارات ابراهیم حامدی ابوالقاسم فردوسی اتحادیه احسان خواجه امیری احمد شاملو اختلافات ارضی اسطوره‌های ایران زمین امید امید سلطانی اندیشه اهورا مزدا ايرج جنتی عطایی ایران از نگاه آلمانی‌ها ایران و عرب‌ها ایرانرود ایمان ملکی باستان باشگاه دوستداران فرهنگ ایران زمین بهار بهرام رادان بی بی سی تاجیکان تاریخچه ی پیدایش تعزیه تحصیل تحصیل در خارج تحصیل در روسیه ترانه‌های پارسی‌ تعزیه تعزیه و موسیقی توسعه به سبک ایرانی ثریا ثریا اسفنداری جشن تیرگان جمشید جنسیت و فلسفه حسن شماعی زاده حسن هدایت حقوق بشر خليج پارس داریوش مهرجویی دکتر محمد مصدق زبان زبان شناسی‌ زبان مادری زبان پارسی زرتشت سعد ی سپندارمذگان سکس و فلسفه سیاوش قمیشی سینا حجازی شادمهر عقیلی شاه ایران شاهنامه شاهنامه ی فردوسی شبیه خوانی شهاب حسینی شهرام شب پره صادق هدایت طنز و لطیفه عزاداری غذا فرهنگ فلات ایران فیلم سینمایی فیلم پرسپولیس قاره ی کهن لابی ماه محرم محسن مخملباف مرتضی مرجان ساتراپی مشکلات تحصیل منشور کوروش منصور منصور تهرانی موسیقی ناصر چشم آذر نقاشان هخامنشیان پارسی‌ زبانان پرسپولیس پرندگانی که در خواب دیده ام پژوهش چلوکباب کودتا کودتای ۲۸ امرداد کوروش کوروش بزرگ کوروش کبیر گرداب گستره ی زبان پارسی‌ گلشیفته فراهانی یوتا هیمل‌رایش یکپارچگی ملی